ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΕΡΜΑ

Dr. ATHINA TRAIANOU

ДЕРМАТОЛОГ - ВЕНЕРОЛОГ

ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΕΡΜΑ

Οι προσωπικές μας συνήθειες, που αφορούν την περιποίηση του δέρματος μας, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Εάν θέλετε να αποκτήσετε υγιές δέρμα, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να αναπτύξετε τις σωστές συνήθειες.

Γνωρίζοντας τα βασικά 

Το να γνωρίζετε τι κάνουν τα διάφορα προϊόντα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την όψη του δέρματός σας. Ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης είναι να μάθετε τα βασικά:

  • Αντιοξειδωτικά – Είναι ουσίες που αποτρέπουν τις βλάβες από τον ήλιο (φωτογήρανση, τους ρύπους της ατμόσφαιρας  και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες).
  • Προϊόντα φραγμού– Είναι ουσίες που δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα μεταξύ του δέρματος και του ηλιακού φωτός, των χημικών, των ελαίων, των υπολειμμάτων, των αλλεργιογόνων και άλλων περιβαλλοντικών στοιχείων που μπορούν να βλάψουν το δέρμα.
  • Βιταμίνη C – Η χρήση προϊόντων που περιέχουν βιταμίνη C και η κατανάλωση βιταμίνης C στη διατροφή συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και στην πρόληψη και αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης, ιδιαίτερα των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των μαύρων κηλίδων που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο

Νούμερο ένα καθημερινή συνήθεια για υπέροχο δέρμα είναι η χρήση αντηλιακού. Οι αρνητικές συνέπειες – τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες – από την ηλιακή ακτινοβολία είναι πολλές. Από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι τον καρκίνο του δέρματος, οι ακτίνες UVA και UVB του ήλιου είναι επικίνδυνες. Είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 κάθε μέρα και να εφαρμόζετε ξανά κάθε 2 ώρες όταν είστε στον ήλιο. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε την έκθεσή σας στον ήλιο,  μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο βλαβερές. Για περιπτώσεις όπου η παρατεταμένη έκθεση είναι αναπόφευκτη, θα πρέπει να φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως καπέλα με φαρδύ γείσο και πουκάμισα με μακριά μανίκια.

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος

Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη προκαλεί φλεγμονή, όπως όταν τα μάτια και το πρόσωπό σας φαίνονται πρησμένα από έλλειψη ύπνου. Το φλεγμονώδες δέρμα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη εξάρσεων σε χρόνιες παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρου ακμή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιταχυνόμενα σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Μπορεί η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων να είναι απαραίτητο μέρος κάθε ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά η ενυδάτωση του δέρματος ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Είναι απαραίτητο να πίνετε άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Αυτό κάνει τα κύτταρα του δέρματος πιο υγιή, πιο ανθεκτικά και με καλύτερη εμφάνιση. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα. Λάβετε υπόψη ότι το δέρμα λαμβάνει νερό μετά από όλα τα άλλα σωματικά όργανα και συστήματα, επομένως όσο περισσότερο νερό προσλαμβάνετε, τόσο περισσότερο νερό φτάνει στο δέρμα σας.

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Όπως το να παραμένετε ενυδατωμένοι, έτσι και το να δίνετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει την υγεία του μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το δέρμα σας λαμβάνει επαρκή διατροφή για να δείχνει και να αισθάνεται καλύτερα. Ενώ οι συνδέσεις για την υγεία του δέρματος μεταξύ της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολες, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά είναι αναμφίβολα σημαντική. Επειδή το δέρμα λαμβάνει θρεπτικά συστατικά αφού άλλα συστήματα του σώματος πάρουν αυτό που χρειάζονται, όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας – τόσο το καλύτερο. Οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές, επομένως συνεργαστείτε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να δημιουργήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Ασκηθείτε επαρκώς

Έρευνες δείχνουν ότι 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο και μειώνει το άγχος. Αυτό μεταφράζεται σε καλή υγεία του δέρματος, καθώς η κακή κυκλοφορία και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και στρες συμβάλλουν σε ανησυχίες για την υγεία του δέρματος όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες, εξάρσεις σε χρόνιες παθήσεις του δέρματος και πολλά άλλα. Αφιερώνοντας χρόνο για μισή ώρα άσκηση μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική ευεξία και να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

 Δημιουργήστε τη σωστή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος

Η ανάπτυξη μιας ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στον δερματολόγο σας. Ο μοναδικός τύπος δέρματός σας, το ιστορικό υγείας του δέρματος, η ηλικία και οι στόχοι θεραπείας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν σχεδιάζετε την πρωινή και βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Εκτελέστε τακτικές αυτοεξετάσεις δέρματος

Οι τακτικές αυτοεξετάσεις είναι πραγματικά σημαντικές. Βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για σοβαρές και προχωρημένες μορφές καρκίνου του δέρματος όταν οι άνθρωποι παρατηρούν και αναφέρουν πρώιμους δείκτες στον δερματολόγο τους. Οι τακτικές αυτοεξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε περισσότερο με το δέρμα σας, ώστε να γνωρίζετε αμέσως εάν υπάρχουν αλλαγές, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο με τα πρώτα σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά.

Διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις του δέρματος

Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση του δέρματος, όπως ακμή, έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση, θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τις εξάρσεις και να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν δερματολόγο για την εύρεση των καλύτερων προϊόντων περιποίησης του δέρματος, την αποφυγή των ερεθισμών  και τη λήψη θεραπειών ή τη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγο σας για τη διαχείριση της κατάστασής σας.

Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για μια ετήσια εξέταση

Εκτός από την ολοκλήρωση των τακτικών αυτοεξετάσεων του δέρματος, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας ετησίως (ή στο κατάλληλο διάστημα που έχει επιλεγεί ειδικά για εσάς από τον δερματολόγο σας) για μια επαγγελματική εξέταση δέρματος. Σε αυτές τις επισκέψεις ελέγχου, ο δερματολόγος θα εξετάσει το δέρμα σας για οποιεσδήποτε ανησυχητικές περιοχές, θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχετε σχετικά με την περιποίηση του δέρματος και γενικά θα συνεργαστεί μαζί σας για να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές δέρμα σας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων όπως ο καρκίνος του δέρματος.

*Съдържанието на този блог не е предназначено да замени професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни специалисти по въпроси, които може да имате относно медицински състояния.

Dr. ATHINA TRAIANOU

ДЕРМАТОЛОГ - ВЕНЕРОЛОГ

Д-р Атина Траяноу е завършила Медицинския факултет на Солунския университет "Аристотел" (AUTH) и е придобила специалност в двете университетски клиники на AUTH.

Завършила е дисертацията си за брадавиците и болестите, предавани по полов път, и работата ѝ е публикувана в рецензирани списания.

Споделете го !!!

ЗАПИСВАНЕ НА СРЕЩА

Dr. ATHINA TRAIANOU

ДЕРМАТОЛОГ - ВЕНЕРОЛОГ

Този уебсайт използва бисквитки за да гарантираме, че имате най-доброто изживяване на нашия уебсайт.

bg_BGБългарски