ΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Woman pinching skin on her thighs

ΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ

Οι ραβδώσεις (ραγάδες) είναι γραμμοειδείς ατροφικές βλάβες, δερματικές ουλές, με ρυτίδωση, επιπέδωση, ατροφία της επιδερμίδας. Δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα ως αποτέλεσμα της απότομης τάσης που ασκείται στο δέρμα. Ανάλογα με τον φυσικό τύπο του δέρματος, μπορεί να έχουν λευκό-ανοιχτό ροζ, κόκκινο ή μωβ χρώμα.

Ραβδώσεις εμφανίζουν συχνότερα γυναίκες από την εφηβεία, κυρίως στους γλουτούς, μηρούς, μαστούς και κοιλιά και είναι στην πλειοψηφία τους συμμετρικές. Ωστόσο και οι άνδρες ενδέχεται να εμφανίσουν ραγάδες, κυρίως μετά από απότομες αυξομειώσεις βάρους.

Aιτίες

Παράγοντες εμφάνισης ραγάδων είναι η κληρονομικότητα, η κακή ελαστικότητα του δέρματος, η απότομη αύξηση ύψους, η αυξομείωση βάρους, η εγκυμοσύνη, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή λήψη στεροειδών φαρμάκων.

Η επιδερμίδα λεπταίνει σε πάχος και διατηρεί λιγότερα στοιχεία κολλαγόνου με αποτέλεσμα η ελαστίνη του δέρματος να είναι ιδιαίτερα μειωμένη και να δημιουργούνται βλάβες όπως οι ραβδώσεις (ραγάδες).

Τί προσέχουμε

Οι ραβδώσεις πρωτοεμφανίζονται σε χρώμα ροζ και σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου γίνονται λευκότερες ή ακόμα και αργυρόχρωμες. Η καλύτερη στιγμή για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους είναι με την εμφάνισή τους. Οι νεαρές ραβδώσεις – ροζ ή κοκκινωπές – αντιμετωπίζονται πιο εύκολα συγκριτικά με τις λευκές «ώριμες» ραβδώσεις, στις οποίες έχει επέλθει εξασθένιση του φυσικού χρωματικού τόνου του δέρματος και χρήζει δραστικότερης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οι ραγάδες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία μας, είναι ωστόσο δυσάρεστες ψυχολογικά.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ραβδώσεων έγκειται συνήθως σε συνδυασμό θεραπευτικού σχήματος, ο οποίος εξαρτάται από το είδος, το χρώμα, την «ηλικία» και τη θέση των ραβδώσεων στο σώμα.

Προκαλείται διέγερση της αιμάτωσης της περιοχής των ραβδώσεων και εν συνεχεία, ήπιος τραυματισμός του χορίου, ώστε να κινητοποιηθούν οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και να δημιουργήσουν νέο δίκτυο συνδετικού ιστού. Αυτή η διέγερση μπορεί να γίνει  με τοπικές αγωγές σε συνδυασμό με συσκευές πηγών ενέργειας, όπως τα IPL, οι ραδιοσυχνότητες ή ορισμένοι τύποι lasers.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ.

Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στα κονδυλώματα και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά