ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ;

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στον κόσμο. Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερες νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος από τις συνδυασμένες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, πάνω από 3 εκατομμύρια βασικοκυτταρικοί καρκίνοι του δέρματος διαγιγνώσκονται στην Αμερική κάθε χρόνο με περίπου 99.790 νέες περιπτώσεις μελανώματος να προβλέπονται για το 2023. Ο καρκίνος του δέρματος δεν γνωρίζει σύνορα. Αν και οι πιθανότητές αυξάνονται καθώς μεγαλώνετε, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 25 έως 29 ετών. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, αλλά ακόμα κι αν κανένας από αυτούς δεν ισχύει για εσάς, δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής. → Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια → Άτομα με κρεατοελιές ή ανώμαλους σπίλους (ελιές) → Υπερβολική έκθεση στον ήλιο → Ιστορία ηλιακών εγκαυμάτων → Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα → Κλίμα (ηλιόλουστο ή με μεγάλο υψόμετρο)

Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι, είναι ο καρκίνος του δέρματος γενετικός;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καρκίνοι του δέρματος είναι κληρονομικοί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου να μεταδοθεί από τον γονέα στο παιδί. Σε γενικές γραμμές, οι κληρονομικοί καρκίνοι διαγιγνώσκονται συχνά σε άτομα ασυνήθιστα νεαρής ηλικίας, μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από μία φορές στην ίδια τοποθεσία και μπορεί να είναι παρόντες σε ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας. Επειδή οι κληρονομικοί καρκίνοι μεταδίδονται γενετικά από γονέα σε παιδί, τείνουν να εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά της οικογένειας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα, συμπεριλαμβανομένων γονιδιακών μεταλλάξεων που προκαλούν αυξημένο κίνδυνο. Τα πιο αξιοσημείωτα γονίδια που σχετίζονται με γενετικό κίνδυνο μετάλλαξης που οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος είναι το CDKN2a, γνωστό και ως p16, MC1R, γονίδιο MITF και το γονίδιο TERT. Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξελίσσουν τη χρήση γενετικών εξετάσεων για να συμβάλλουν στη φροντίδα των οικογενειών με γενετικό κίνδυνο. Υπολογίζεται ότι περίπου το πέντε έως δέκα τοις εκατό των περιπτώσεων μελανώματος είναι κληρονομικά και προκαλούνται από μια γονιδιακή μετάλλαξη ή παραλλαγή.

Η γενετική έχει σημασία, το ίδιο όμως και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι στον καρκίνο του δέρματος, γενετικό ή όχι. Η πιο κοινή αιτία καρκίνου του δέρματος είναι η αθροιστική έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου. Να είστε προνοητικοί όταν βρίσκεστε έξω. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής, εφαρμόστε τακτικά αντηλιακό και αναζητήστε σκιά όταν είναι δυνατόν. Επιπλέον, η έναρξη προληπτικών μέτρων σε νεαρή ηλικία και η υιοθέτησή τους ως πρότυπο για τα παιδιά έχει δια βίου αντίκτυπο. Οι γονείς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος στα παιδιά τους. Η καλή αντηλιακή προστασία όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι στα χέρια των γονιών. Η χρήση αντηλιακού και τα αντηλιακά ρούχα είναι απαραίτητα όταν βρίσκεστε έξω. Η πρώιμη αντιηλιακή συμπεριφορά των γονιών διδάσκει επίσης εξαιρετικές συνήθειες ζωής.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Ειδικά στην περίπτωση του μελανώματος, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να σώζει τη ζωή σας. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εάν το μελάνωμα εντοπιστεί στο πρώτο στάδιο, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι 97%. Τα ποσοστά επιβίωσης καθυστερημένης ανίχνευσης μπορεί να είναι έως και 15%. Οι μηνιαίοι έλεγχοι του δέρματος και οι ετήσιες δερματικές εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναστείλετε τον καρκίνο του δέρματος. Εάν εντοπίσετε έναν μη φυσιολογικό σπίλο, μην το αγνοήσετε και μην καθυστερήσετε το ραντεβού σας. Προγραμματίστε ένα ραντεβού σήμερα κιόλας!

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ.

Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στα κονδυλώματα και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά