ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
unrecognizable woman examining genital area with magnifying glass as a women's health concept

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό αφροδίσιο νόσημα. Προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2 – herpes simplex virus) αλλά μπορεί να προκληθεί και από τον HSV-1. Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, με άτομο το οποίο φέρει τον ιό και τον αποβάλλει από το Δέρμα ή τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα από μικροτραυματισμούς του δέρματος ή του βλεννογόνου και πολλαπλασιάζεται στα επιθηλιακά κύτταρα του σημείου εισόδου/επαφής.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφάνισης του ιού ενδέχεται να μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης (κακουχία, χαμηλός πυρετός κλπ), καθώς και τσιμπήματα ή φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αργότερα, μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό ενδέχεται να εμφανιστούν, οι οποίες μπορεί να «σπάσουν» και να γίνουν επώδυνα έλκη ή διαβρώσεις.

Η μετάδοση του ιού είναι δυνατή ακόμη και όταν δεν υπάρχουν κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης. Όταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό του έρπητος, μπορεί να παρουσιάσει κλινικές εκδηλώσεις του ιού ημέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα κανονικά βελτιώνονται από μόνα τους εντός λίγων ημερών, οι πληγές κλείνουν χωρίς ουλές και ο ιός γίνεται ανενεργός, αλλά παραμένει στο σώμα. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, με συχνότητα που μπορεί να φτάσει έως και 1 επεισόδιο / μήνα, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες εξάρσεις (υποτροπές). Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού, αλλά και μετά από έντονη κούραση, stress, λίγο πριν την έμμηνο ρύση κλπ.

ΑΙΤΙΕΣ

Παράγοντες κινδύνου για τη μετάδοση του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι:

• O μεγάλος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων

• Το ατομικό ιστορικό άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

• Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρά ηλικία

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

• Διατήρηση σε καθαρή και στεγνή κατάσταση της περιοχής που έχει προσβληθεί προκειμένου να μην επιμολυνθεί

• Τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο δέρμα για την απομάκρυνση των φυσαλίδων αλλά και ανακούφιση της περιοχής

• Αποφυγή αγγίγματος των βλαβών

• Καθαριότητα χεριών ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με την πληγή.

• Αποφυγή σεξουαλικής επαφής όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.

• Απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

• Αποφυγή σεξουαλικής επαφής όταν ο ιός είναι σε έξαρση

• Προτιμότερη η χρήση βαμβακερών εσωρούχων και ενδυμάτων

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων (ασυκλοβίρη, Βαλασυκλοβίρη, Φαμσυκλοβίρη) μειώνει τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τόσο στην αρχική φάση εκδήλωσης της λοίμωξης όσο και στις υποτροπές. Σε περίπτωση συχνών επεισοδίων συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιιικής αγωγής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα και η βαρύτητα των υποτροπών.

Πηγή: www.edae.gr

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ.

Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στα κονδυλώματα και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά