ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΒΟΥΤΙΕΣ! ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ;

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΒΟΥΤΙΕΣ! ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ;

Οι τσούχτρες! Εκτός από άσχημο θέαμα, που τρομάζει τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους λουόμενους, αυτά τα ασπόνδυλα ζώα, που ανήκουν στα κνιδόζωα, προκαλούν, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας έντονο πόνο και τσούξιμο.

Οι τσούχτρες έχουν ζελατινώδη υφή, με σώμα σε σχήμα καμπάνας, από το οποίο εκφύονται τα πλοκάμια τους.

Στην επιφάνεια των πλοκάμων ανευρίσκονται εκατομμύρια κνιδοκύτταρα ή νηματοκύταρα, εντός των οποίων υπάρχουν οι κνιδοκύστεις, οι οποίες περιέχουν το δηλητήριο της τσούχτρας.

Όταν μία τσούχτρα έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αμύνεται και εκατοντάδες ή χιλιάδες κνιδοκύστεις αποκόπτονται από το σώμα της και προσκολλώνται στο ανθρώπινο δέρμα απελευθερώνοντας ισταμίνη, και άλλες τοξίνες.

Η πρώτη αντίδραση του οργανισμού είναι ο οξύτατος πόνος και εντός λεπτών παρατηρείται διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα σημεία τα οποία προσβλήθηκαν, με εντονότατο αίσθημα καύσου και κνησμού. Στις περιπτώσεις που η ποσότητα του δηλητηρίου της μέδουσας είναι πολύ μεγάλη, τότε ενδέχεται να προκληθεί αναφυλακτικού τύπου αντίδραση.

Ανάλογα με το είδος μέδουσας, διαφέρει και η αντιμετώπιση, λόγω σημαντικών διαφορών στην τοξίνη που περιέχουν.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Σε παραλίες που υπάρχουν τσούχτρες δεν καθόμαστε στη βρεγμένη άμμο, καθώς ακόμα και τα νεκρά πλοκάμια της μέδουσας είναι τοξικά και σε επαφή με το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα.
  • Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα, μην ξύσετε το σημείο για να μην αποφύγετε την εξάπλωση του δηλητηρίου.
  • Μην ξεπλένετε την περιοχή με γλυκό νερό αφού με τον τρόπο αυτό οδηγείτε σε έξοδο μεγαλύτερης ποσότητας τοξικής ουσίας, χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό.
  • Απομακρύνετε, φορώντας προστατευτικά, τα πλοκάμια της τσούχτρας από το δέρμα.
  • Επιθέματα με αραιωμένο ξύδι και παγοκύστεις θα προσφέρουν ανακούφιση.
  • Σε περίπτωση που νιώσετε ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για εμετό,κατευθυνθείτε άμεσα στο κοντινότερο κέντρο υγείας.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες ημέρες αφού αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης στις περιοχές επαφής.

 

Συμβουλευτείτε το Δερματολόγο, τον μόνο ειδικό για να σας συμβουλέψει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία μετά από τσίμπημα τσούχτρας!

Πηγή: www.edae.gr

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ.

Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στα κονδυλώματα και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά