ΕΛΙΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ, ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΛΙΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ, ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ

ΕΛΙΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ, ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ

Αν έχετε ελιές είναι σημαντικό να τις παρακολουθείτε για πιθανές ενδείξεις καρκίνου του δέρματος. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να καταλάβετε πότε μια ελιά που έχετε γίνεται αιτία ανησυχίας.

Όλοι έχουμε ελιές στο δέρμα μας. Κατά μέσο όρο όλοι οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον 10 έως 40 ελιές. Ιδιαίτερα οι ενήλικες με ανοιχτό δέρμα μπορεί να έχουν ακόμη περισσότερες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Παρά το γεγονός ότι η μορφολογία των ελιών σας καθορίζεται κυρίως γενετικά, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυτή που προκαλεί από τη μία την εμφάνιση περισσότερων ελιών και από την άλλη σκουραίνει τις ήδη υπάρχουσες. Ωστόσο, υπάρχει η τάση να εμφανίζονται νέες ελιές και οι ήδη υπάρχουσες να μεγαλώνουν και να σκουραίνουν, τόσο κατά την εφηβεία, όσο και κατά την εγκυμοσύνη.

Τύποι ελιών του δέρματος : Όταν έχετε μία ή περισσότερες ελιές μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι αθώες ή αν χρειάζεται να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Μία ελιά έχει συνήθως τη μορφή ενός μικρού καφεοειδούς επάρματος, αλλά υπάρχουν πολλές παραλλαγές σχετικά
με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα της. Ανάλογα με την μορφολογία της και την περίοδο που αναπτύσσεται, μια ελιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους παρακάτω τύπους:
Συγγενείς σπίλοι: σ’αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ελιές που είναι παρούσες κατά την γέννηση. Περίπου το 1% των ανθρώπων έχουν συγγενείς σπίλους οι οποίοι μερικές φορές έχουν αυξημένο κίνδυνο να μεταπέσουν σε καρκίνο του δέρματος.
Επίκτητοι σπίλοι: οι περισσότερες ελιές ανήκουν σ’αυτή την κατηγορία και συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μέχρι την ενηλικίωση. Αυτές οι ελιές είναι συνήθως μικρότερες από 6 mm και οφείλονται σε αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές δεν θα εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.
Άτυπες ελιές: Οι άτυπες ελιές (γνωστές και ως δυσπλαστικές) είναι μεγαλύτερες από 1 cm και έχουν ανώμαλο σχήμα. Επιπλέον αυτές οι ελιές έχουν
ανομοιόμορφο χρώμα με σκούρο καφέ χρώμα στο κέντρο. Τα όρια τους μπορεί να είναι ανώμαλα με ανοιχτό ή κόκκινο χρώμα ή μαύρα στίγματα. Οι άτυπες ελιές έχουν την τάση να εμφανίζονται μέσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας και μπορεί να έχουν αυξημένο ρίσκο να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.

Πότε να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας για μια ελιά : Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε επειδή έχετε μία ή περισσότερες ελιές στο σώμα
σας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά με μία ύποπτη ελιά, καθώς μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι μελανώματος, που είναι ένας επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος. Κάντε τακτική αυτοεξέταση του δέρματος σας (μία συγκεκριμένη μέρα κάθε μήνα) προσέχοντας ιδιαίτερα τόσο για καινούργιες ελιές, όσο και για αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες. Ωστόσο, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό άτυπων σπίλων ή καρκίνου του δέρματος, ή μεγάλο αριθμό σπίλων ή φακίδων είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο για ετήσια παρακολούθηση των ελιών σας. Όταν εξετάζετε μόνοι σας τις ελιές σας θυμηθείτε τον κανόνα ABCDE. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.
Έτσι λοιπόν μία ελιά είναι ύποπτη αν έχει:

Α for asymmetry (ασυμμετρία): κατά την οποία το ένα της μισό δεν
μοιάζει με το άλλο

B for irregular border (ανώμαλα όρια) : ή αλλιώς ανομοιόμορφο περίγραμμα

C for varied color: πολλαπλά χρώματα, αποτελείται δηλαδή από σκιές μαύρες, καφέ, άσπρες ,κόκκινες και μπλε

D for large diameter : διάμετρο μεγαλύτερη από 6 mm

E for evolving: το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της αλλάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα

New moles: μία νέα ελιά που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 20 ετών

Bothersome moles: μία ελιά που αιμορραγεί, προκαλεί έντονο κνησμό ή είναι επώδυνη

Εάν παρατηρήσουμε λοιπόν έναν ύποπτο σπίλο τότε άμεσα επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας για αξιολόγηση και ανάλογη αντιμετώπιση.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ.

Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στα κονδυλώματα και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά