ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΥΛΩΝ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
δερματολογος ουλες

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΥΛΩΝ

Οι ουλές ασχέτως αιτιολογίας αποτελούν ένα πολύ συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα. Στην περίπτωση των ρικνωτικών ουλών συνυπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα με περιορισμό των κινήσεων. Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουμε μεγάλες αντιαισθητικές ουλές στις οποίες να υπάρχουν εμφανή σημάδια από τα ράμματα που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργώντας εικόνα «φερμουάρ» ή «σιδηροτροχιάς». Στις περιπτώσεις αυτές η αφαίρεση της ουλής γίνεται από τον πλαστικό χειρουργό με τοπική αναισθησία στον ειδικό χώρο για αυτές τις επεμβάσεις. Διαρκεί λίγη ώρα και στη θέση της δύσμορφης ουλής ο ασθενής έχει πλέον μία αδιόρατη γραμμή.

Ένα άλλο αισθητικό πρόβλημα των ουλών είναι η παραμονή του ερυθρού χρώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσιολογικά η ουλή για κάποιο διάστημα είναι κόκκινη και στη συνέχεια περνάει στο στάδιο ωρίμανσης στο οποίο μετατρέπεται σε λευκή με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει δύσκολα από το υπόλοιπο δέρμα. Κάποιες φορές το κόκκινο χρώμα επιμένει για περισσότερο από 6 ή και 12 μήνες.

Υπερτροφικές ουλές – Χηλοειδή: Είναι μία παθολογική ανταπόκριση του οργανισμού στο τραύμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ουλών που προεξέχουν από το δέρμα (υπερτροφικές) ή φτάνουν να ξεπερνούν τα όρια του τραύματος επεκτεινόμενες προς τα εκτός και με έντονη υπέγερση (χηλοειδή). Χαρακτηρίζονται από υπερπαραγωγή κολλαγόνου, εμφανίζονται σε κάποια άτομα με μεγαλύτερη συχνότητα (μαύρο χρώμα δέρματος, γενετική προδιάθεση) και σε κάποιες περιοχές του σώματος περισσότερο από άλλες (στέρνο, ωμική ζώνη κλπ). Η αντιμετώπισή τους αν είναι μικρές μπορεί να είναι μόνο με ειδικά laser ή στις μεγαλύτερες από αυτές μπορεί να γίνει αφαίρεσή τους με ειδικό τρόπο ώστε να μειωθεί το μέγεθός τους και στη συνέχεια να γίνει η εφαρμογή των lasers.

Ρικνωτικές ουλές: Πολύ πιο ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των ρικνωτικών ουλών. Η συχνότερη αιτία τους είναι το έγκαυμα. Οι ρικνωτικές ουλές εκτός του ότι είναι αντιαισθητικές, συχνά εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση αρθρώσεων δημιουργώντας λειτουργικά και κινητικά προβλήματα. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από το μέγεθος και την εντόπιση του προβλήματος. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με μία πλαστική τύπου “z” ή να χρειάζεται χειρουργείο με γενική αναισθησία σε πιο βαριές περιπτώσεις.

Εγκαύματα: Τα εγκαύματα δεν δημιουργούν πάντα ρικνωτικές ουλές, έχουν όμως την ιδιαιτερότητα να καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες οι οποίες πλέον διαφέρουν σημαντικά στην εμφάνισή τους από το φυσιολογικό δέρμα. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών εξαρτάται πάλι από το μέγεθος και την εντόπιση του προβλήματος.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπι...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά