ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Κάθε ύποπτο σημάδι χρειάζεται μια πλήρη Δερματολογική εξέταση και εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης κακοήθειας. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Το σημάδι μου ματώνει: Είναι φυσιολογικό σε ένα τραύμα που επουλώνεται να διαρρέει μικρή ποσότητα αίματος. Άσκησε απλά πίεση με μια καθαρή γάζα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία-αν δεν σταματήσει, θα πρέπει να δείς τον γιατρό σου ή να πας στα επείγοντα γιατί ενδεχομένως να χρειαστείς ράμματα. Αν το τραύμα σου είχε ήδη ράμματα και ξανάνοιξε (διάσπαση), θα πρέπει να δεις το γιατρό σου για να αποφύγεις μια πλατιά ουλή. Αν παλιές ουλές ξανανοίξουν και αρχίσουν να αιμορραγούν, αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις, οπότε συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Το σημάδι μου βγάζει υγρά: Είναι φυσιολογικό ένα τραύμα που επουλώνεται να βγάζει διάφανο υγρό, το οποίο ονομάζεται ορώδες υγρό, για αρκετές μέρες, ακόμα και εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή. Αν όμως από το τραύμα σου αρχίσει να διαρρέει λευκό/κίτρινο πύον, αυτό είναι σημάδι μόλυνσης και θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το αν χρειάζεσαι να πάρεις αντιβίωση.

εξεταση δερματολογος

Το σημάδι μου ματώνει: Είναι φυσιολογικό σε ένα τραύμα που επουλώνεται να διαρρέει μικρή ποσότητα αίματος. Άσκησε απλά πίεση με μια καθαρή γάζα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία-αν δεν σταματήσει, θα πρέπει να δεις τον γιατρό σου ή να πας στα επείγοντα γιατί ενδεχομένως να χρειαστείς ράμματα. Αν το τραύμα σου είχε ήδη ράμματα και ξανάνοιξε (διάσπαση), θα πρέπει να δεις το γιατρό σου για να αποφύγεις μια πλατιά ουλή. Αν παλιές ουλές ξανανοίξουν και αρχίσουν να αιμορραγούν, αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις, οπότε συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Το σημάδι μου βγάζει υγρά: Είναι φυσιολογικό ένα τραύμα που επουλώνεται να βγάζει διάφανο υγρό, το οποίο ονομάζεται ορώδες υγρό, για αρκετές μέρες, ακόμα και εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή. Αν όμως από το τραύμα σου αρχίσει να διαρρέει λευκό/κίτρινο πύον, αυτό είναι σημάδι μόλυνσης και θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το αν χρειάζεσαι να πάρεις αντιβίωση.

Το σημάδι μου με “τρώει”: Τα τραύματα που επουλώνονται ενδέχεται να προκαλούν κνησμό για αρκετά χρόνια. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού της ουλής, το τραύμα φλεγμαίνει και απελευθερώνει φλεγμονώδεις διαβιβαστές , μεταξύ των οποίων και το μόριο του κνησμού, την ισταμίνη. Αυτοί διεγείρουν τα νεύρα στο περιβάλλον δέρμα. Καθώς  “πλέκεται”η ουλή, το μηχανικό τράβηγμα ενεργοποιεί επίσης τους υποδοχείς του κνησμού.  Με τον καιρό, αυτό το αίσθημα σιγά-σιγά θα υποχωρήσει.

Το σημάδι μου πονάει: Όταν ένα τραύμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να αφήσει ουλή, ενδέχεται να έχουν καταστραφεί και οι νευρικές ίνες . Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα καύσου ή πόνου, εξαιτίας ενός φαινομένου το οποίο ονομάζεται “νευροπαθητικός πόνος”. Συνήθως υποχωρεί από μόνος του, καθώς οι νευρικές ίνες επουλώνονται και αναγεννώνται, μπορεί ωστόσο  να αντιμετωπιστεί με ορισμένα φάρμακα, όπως η αμιτρυπτιλίνη. Αν αισθάνεσαι δυσφορία, δες το γιατρό σου.

Το σημάδι μου είναι ροζ ή κόκκινο: Είναι φυσιολογικό για τις φρέσκιες ουλές να είναι ροζ ή κόκκινες, αποτελεί μέρος της φυσικής επουλωτικής διαδικασίας του οργανισμού. Καθώς ο ιστός αναγεννάτε, σχηματίζονται γύρω του περισσότερα  αιμοφόρα αγγεία για να θρέψουν τον ιστό που επουλώνεται όπως και τη μαζική συγκέντρωση κυττάρων. Η ερυθρότητα θα πρέπει φυσιολογικά να υποχωρήσει μόνη της, αν όμως η ουλή σου παραμένει κόκκινη έπειτα από αρκετούς μήνες, ίσως θα πρέπει να δεις ένα γιατρό και να τον ρωτήσεις σχετικά με τις καλύτερες αγωγές κατά των ουλών, όπως είναι τα πατς σιλικόνης, οι ενέσεις στεροειδών, το έντονο παλμικό φως (IPL) και η θεραπεία των ουλών ακμής με λέιζερ. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ουλής είναι επίσης δυνατή ενώ ορισμένες κρέμες για ουλές βοηθούν στην επούλωση.

Το σημάδι μου είναι μαύρο: Η φυσική αντίδραση του σώματος σε ένα τραύμα είναι να προκαλέσει έντονη φλεγμονή, με την απελευθέρωση πολλαπλών φλεγμονωδών διαβιβαστών. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται να διεγείρουν τη δραστηριότητα της χρωστικής που παράγουν τα κύτταρα τα οποία ονομάζονται μελανινοκύτταρα, με αποτέλεσμα την εναπόθεση καφέ ή μαύρης χρωστικής πάνω ή γύρω από την ουλή (Μεταφλεγμονώδης Υπερμελάγχρωση, ΡΙΗ). Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο σε πιο σκούρους τύπους δέρματος, μπορεί ωστόσο να αποφευχθεί ή να μειωθεί με τη χρήση υψηλού SPF στο τραύμα που επουλώνεται.

Επισκεφτείτε το Ιατρείο μας! Αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα και επιστημονική εγκυρότητα την διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε δερματικής βλάβης που σας απασχολεί.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η Dr. Τραϊανού Αθηνά, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει την ειδικότητά της από τις δύο πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ.

Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή της πάνω στα κονδυλώματα και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

DR. ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

elΕλληνικά